24 december 2015
Ik pleit voor meer creativiteit in het onderwijs.
En dan bedoel ik niet alleen de lessen die ze creatieve lessen noemen zoals Beeldende vorming, muziek of drama. Ik bedoel het bewust aanleren van probleemoplossend denken. Out-of-the-box denken, lateraal denken, verbanden leggen die van oorsprong niet logisch zijn.
Het doorbreken van het hokjes-denken waar ik het mijn vorige mailing over had.
Naast de creativiteit, vind ik dat er meer bodem moet worden gecreëerd voor leerlingen om hun talenten te ontdekken.
Als we meer zouden luisteren naar wat kinderen écht willen leren, gaat er een hele nieuwe wereld van mogelijkheden open.
Gelukkig is er nog hoop wat de creativiteit in het onderwijs betreft, want dit is één van de 21st century skills oftewel de vaardigheden die volgens onderwijsvernieuwers in de 21ste eeuw aandacht (moeten) krijgen.
En alvast een welgemeend excuus voor de onderwijzers onder ons, want het is kerstvakantie en iets wat met je werk te maken heeft is vast het laatste wat je nu wil lezen…
Daarom maak ik het dit keer niet lang.
… en om het vooral luchtig te houden zonder je verplicht twintig minuten te laten kijken naar – of lezen over de mensen die mij inspireren als het om dit onderwerp gaat, heb ik de belangrijkste uitspraken op een rijtje gezet.
Wellicht kun je de mail er in de toekomst nog eens bijpakken, om vervolgens de naam van deze inspirator te googlen, en op je gemak zelf uit te vinden wat deze persoon te zeggen heeft.
Tot slot wil ik jullie bedanken want ik kreeg een paar leuke reakties op mijn oproep van vorige week, waar ik zeker wat mee kan!
Sir Ken Robinson:
Creativiteit moet in het onderwijs dezelfde status krijgen als leren lezen en schrijven.
Om creatief te zijn moet je niet bang zijn fouten te maken. Het onderwijs leert kinderen juist het tegenovergestelde: Zo min mogelijk fouten maken. Daarom verleren kinderen hun aangeboren creativiteit door het huidige onderwijs.
In onderwijs moeten we personaliseren in plaats van standaardiseren, talenten van elk kind ontdekken en ze laten leren in een omgeving waar ze van nature kunnen ontdekken waar hun ware passie zit.
Jelle Jolles:
Creativiteit gaat over zoveel méér dan knutselen, kunst en cultuur. Het gaat over verbeelden en nieuwsgierigheid; over inspiratie en talent. Het gaat ook over spelen: over spelen met ideeën, spelen met mogelijkheden en met de vraag ‘Wat… als?’. Het gaat over de ontwikkeling van ons denken en over het verleggen van grenzen. En het gaat ook over lol: nieuwe prikkels en het vinden van nieuwe verbanden zijn gewoon leuk en heel bevredigend.
Robbert Dijkgraaf:
Wij kunnen in ons huidige onderwijssysteem de talenten van kinderen niet zichtbaar maken en ontwikkelen. Het is vreselijk als je moet denken dat mensen in onze maatschappij hierdoor allerlei verborgen talenten hebben die ze niet kennen, of niet weten te benutten.
Michiel Westenberg:
Het geeft letterlijk een (dopamine-)kick als je een probleem oplost
David van der Kooij:
Hoe meer een kind in staat is om creativiteit ten toon te spreiden hoe beter het is toegerust om met daadwerkelijk nieuwe vondsten te komen en sneller en intenser te leren. Creativiteit is niet enkel een aangeboren competentie of een karaktertrek, niet enkel een “talent”. Creatieve vaardigheden (zoals flexibel associëren, analogieën herkennen en gebruiken, anders waarnemen en verbeelden) kunnen geleerd en geoefend worden, een creatieve houding kan worden ontwikkeld.
Onderwijs dat bewust kiest voor creativiteit zal creativiteit als discipline moeten toevoegen aan het curriculum van leerkrachtopleidingen. Hiervoor zijn al op een aantal hogescholen (al) initiatieven genomen.
Marshall Rosenberg (oprichter geweldloze communicatie):
‘The Milk-pitcher-schools of our society:
They think of the students as empty glasses lined up in rows, and the teacher is a big pitcher filled full of milk.
Education is pooring the milk in the same way and at the same time, into the empty glasses.
And then comes examination day
The glasses poor the milk back into the big pitcher
And you’re left with 30 dirty glasses
And one pitcher filled full of vomited milk’
Wilt u deze wekelijkse blog als eerste in uw mailbox ontvangen? Abonneer op de nieuwsbrief
Sorry, the comment form is closed at this time.