KUNST EDUCATIE
Naast Beeldend kunstenaar ben ik tevens werkzaam in de Kunst- en Cultuureducatie, en Coördinator voor de Eigen Kracht Centrale.
Momenteel werk ik als vakdocent Mediacreativiteit bij de Gruitpoort in Doetinchem en de Muzehof in Zutphen.
Daar geef ik naast beeldende lessen, ook lessen mediacreativiteit (fotografie, film) aan kinderen en coach ik leerkrachten van basisscholen in procesgericht werken.
Huidige en eerdere werkzaamheden in de kunst-educatie:
Zomer 2018: Twee scholen in Vorden / Eefde mag ik momenteel coachen met hun lopende kunstproject, in opdracht van de Muzehof, Zutphen
Vakdocent / trainer / coach
2017-2018 Voor de Gruitpoort (Doetinchem) gaf ik trainingen mediacreativiteit aan leerkrachten van het Speciaal Onderwijs (Cluster 2,3 en 4) en door nauwe samenwerking is samen met de scholen een passend programma samengesteld. Deze scholen kunnen nu ook beeldende lessen en activiteiten aanbieden met behulp van de aanwezige digitale middelen.
Ook konden leerkrachten een verdiepende workshop volgen in het vak mediacreativiteit. Een voorbeeld van een resultaat van deze workshop, met leerkrachten die totaal geen ervaring hadden met digitale media is dit filmpje.
Docent
Lesgeven aan basis- en middelbaar onderwijs, zowel regulier als (V)SO; Beeldende vakken, inclusief het omgaan met programma’s op de iPad (diverse apps) en Mac (Photoshop en Final Cut Pro).
2017-2018 bij Gruitpoort Doetinchem, van 2013 tot 2016 was ik als freelance ZZP kunstdocent werkzaam voor TETEM Cultuureducatie Enschede.
Projectleider
In het kader van Cultuureducatie Met Kwaliteit was ik projectleider bij twee VSO scholen in Overijssel voor de pilot ‘kleur buiten de lijntjes’. (VSO De Sluis Oldenzaal en VSO De Elimschool Hellendoorn)
Opdrachtgever: TETEM Cultuureducatie Enschede.
Werkzaamheden:
Ontwikkelen van projecten op maat die zijn afgestemd op de mogelijkheden en behoeften van jongeren in dit type onderwijs. Binnen de leerlijnen ontwikkelen de leerlingen op onderzoekende en makende wijze creatieve en sociale competenties. Onderdeel van de leerlijnen was samenwerking met lokale en regionale culturele instellingen.
Teamtraining, gericht op het procesgericht werken.
Implementatie van de ontwikkelde lessen.
Evaluatie met het team.
Ontwikkelaar
In het kader van Cultuureducatie Met Kwaliteit heb ik procesgerichte lessen ontwikkeld voor diverse basisscholen aan de hand van TULE leerlijnen of bestaande methodes. Voor de vakken Beeldende vorming, erfgoed en Drama.
Afhankelijk van de wens van de scholen omvatte het losse workshops, doorlopende lessen per leerjaar, en aanvullend, aansluitend of verdiepend op de leerinhoud (vakoverstijgend).
Opdrachtgever: TETEM Cultuureducatie Enschede.
Voorbeelden van ontwikkelde lessen
Hieronder een willekeurige greep van diverse lessen, lessenseries en workshops die ik schreef voor PO en VSO.
NB: Alle lessen worden ondersteund door een powerpoint presentatie welk aan het begin van de les / workshop wordt getoond en waarover wordt gepraat.
Alle lessen bevatten een eindevaluatie aan het eind dmv groepsgesprek, beschouwing van de kunstwerken of presentaties van de resultaten op de computer.
Lessen voor een basisschool in Almelo, ihkv de pilot ‘Verhaal van Almelo’, een doorgaande leerlijn ‘oriëntatie op jezelf en de wereld’. Adhv onderwerpen als natuur, landschap, industrie, landbouw, verkeer en voedsel verkennen de kinderen het heden en verleden van Almelo;
‘Almelo toen’
Les groep 4, Kerndoel 51 (Kenmerken van objecten in de eigen woonplaats, voorwerpen die vroeger gebruikt werden (Tijdsindeling: informatie over heden en verleden en historische bronnen)
De kinderen bezoeken het ‘wevershuisje’ en lopen de wandeling ‘Stadswandeling van Almelo’
In het wevershuisje (boerderijmuseum) krijgen ze uitleg en een demonstratie.
Bij de stadswandeling krijgen ze plattegrond met een vragenformulier.
Op school wordt stilgestaan bij de vragen en antwoorden.
‘Eten = Weten’
Les groep 4, Kerndoel 40 (Het voedsel van mens en dier komt van plant en/of dier – relatie met omgeving)
Waar komt ons eten vandaan?
De kinderen maken een mind map van het avondeten wat ze de dag ervoor hebben genuttigd. Van al het eten wordt onderzocht waar het groeit of waarvan het gemaakt wordt, hoe en hoe ver het moest reizen. De verschillen laten ze zien door kleuren te gebruiken en de afstanden in de mind-map.
‘Bonte Torenstad’
Les groep 1, Kerndoel 23 Vakoverstijgend, wiskunde (wiskundetaal)
Les waarbij kinderen leren verschillen te maken in vormen en figuren, deze te beschrijven en erover te redeneren. Daarbij gebruiken ze wiskundetaal.
Wat voor verschillende torens zijn er? Zijn er verschillen te noemen in de vorm ervan, en in de vorm van de ramen?
De kinderen maken een toren van afvalmateriaal en papier. De vormfiguren rond, vierkant, driehoek komen aan bod, zowel in 2D als in 3D
Opdracht: Maak een toren van afvalmateriaal (vierkant: melkpakken, rond: wc-rollen of keukenpapier rollen). Beplak deze met allerlei soorten papier (gekleurd, krantenpapier, folie etc). De raampjes zijn vierkantjes, driehoeken of cirkels in verschillende kleuren. Knip, scheur en plak deze op de torens. Resultaat is een bontgekleurde stad van torens.
‘Lekker belangrijk’
Lessenserie erfgoed (2 lessen) en drama (twee lessen), groep 5 / 6 / 7 / 8, Kerndoelen 51, 52, 53, 54, 55 en 56
Een lessenserie van vier lessen in aansluiting op de canon van Wijhe: ‘De Gelder- 1611’‘
En de canon van Nederland ‘Buitenhuizen’ (tijd van regenten en vorsten 1600-1700) en Patriotten (tijd van pruiken en revoluties 1700-1800)
Serie van vier opeenvolgende lessen waarbij op verkennende, spelende en makende manier de voornaamheid en inloedrijkheid van de adellijke families die de buitenhuizen bewoonden wordt onderzocht door het maken van een familieschild. Het verschil tussen het luxe leven van de adel en de armen en de invloed van de patriotten wordt op verkennende en spelende manier onderzocht door het spelen van rollenspellen en improvisaties.
Les 1: Presentatie over buitenhuizen, havezate de Gelder (Wijhe) en alliantiewapens
Hoe liet de adel zien dat hun familie zo belangrijk was?
Zagen van wapen uit hout
Les 2: dieper ingaan op betekenis vorm / kleuren / symbolen familiewapen
Wat maakt een familiewapen zo persoonlijk?
Beschilderen van het wapen
Les 3: Wie woonden er op de buitenhuizen en wie niet?
Door middel van drama en spel, leven de kinderen zich in in de statusverschillen van de heren en de boeren. Spelen van rollenspellen in tweetallen
Les 4: Wat deden de patriotten?
Door middel van drama en spel, leven de kinderen zich in in de rol van de patriotten en franse soldaten. Timing speelt hierin een rol.
Inspringspel met 4 personen.
Basis-module: 4 workshops van 90 minuten voor VSO , kerndoelen VO 48 (produceren), 49 (presenteren), 50 (beleven), 52 (reflecteren); kerndoelen VSO 6 (leren taken uitvoeren) en 8, 9 (leren functioneren in sociale situaties)
Stop-motion. Een module bestaande uit vier workshops waarin de basis wordt gelegd voor de TOP module ‘Promotiefilm’. Serie van vier opeenvolgende workshops waarbij op verkennende, spelende en makende manier digitale middelen worden onderzocht met als eindresultaat een stop-motion filmpje.
Workshop 1: Wat is een film? Wat betekent stop-motion? Hoe fotografeer je een beweging?
De leerlingen kijken naar voorbeelden van stop-motion. Ze onderzoeken wat stop-motion inhoudt. De leerlingen fotograferen zichzelf in stapjes, een handeling bijvoorbeeld van hurk naar staan. 8 stapjes is minimaal, meer mag. Elke foto wordt uitgeknipt in photoshop zodat je een witte achtergrond krijgt. Eventueel kan er gekeken worden naar de foto’s van de snelste leerling, snel achter elkaar gemonteerd = filmpje.
workshop 2: Wat is voorgrond en achtergrond? Wat is vervreemding?
De leerlingen onderzoeken de relatie tussen voor- en achtergrond, en hoe je hiermee kunt spelen om vervreemding te bewerkstelligen. leerlingen fotograferen iets uit /van de lopende expositie bij TETEM. Dit wordt de achtergrond waar ze hun eigen foto op plakken, per beeldje word gekeken waar (bijvoorbeeld een hurk naar sta handeling kan ook worden, leerling springt van een object naar beneden).
workshop 3: Wat is een loop? Hoe maak je dat je film soepel loopt?
De leerlingen leren wat een loop is en onderzoeken hoe ze dit kunnen maken tot een filmpje van een herhalende beweging. Finetunen van de animatie uit workshop 1 en 2, soepel maken van de beelden in de achtergrond. stukje reflectie, evaluatie
workshop 4: Aan welke eisen voldoet een filmpje?
De leerlingen onderzoeken de mogelijkheden van een titel en aftiteling dmv typografie en bestaande beelden en geluiden. De leerlingen monteren alles tot een eindpresentatie.
reflectie, evaluatie en uiteindelijk presentatie (voor buitenstaanden)
De leerlingen werken met digitale middelen (camera en computer) en programma’s (photoshop en final cut pro)
Hieronder vindt u mijn CV met overige werkervaring. Voor een overzicht van mijn activiteiten als beeldend kunstenaar bekijkt u deze pagina.
Personalia
Adres
Vispoortplein 2
7201 ET Zutphen
telefoon
06-12798282
geboren: 9 september 1973
rijbewijs: B
Talen
Nederlands (goed), Engels (redelijk goed) Spaans (beginner) Word, Photoshop, Final Cut Pro, Powerpoint, internet: WordPress, sociale media
Opleidingen
– ArtEZ CABK kunstacademie Kampen. Diploma 1997
– HPOL lerarenopleiding 2de graads Hogeschool Windesheim Zwolle. Hoofdvak
tekenen, bijvak handvaardigheid. Diploma 1994
– Havo, College Noetsele Nijverdal. Diploma 1990
Werkervaring
– Zelfstandig beeldend kunstenaar, 1999 – heden
– De Muzehof, Zutphen, 2017 – heden ZZP Taken: (leerkrachten)coach en docent beeldend / mediacreativiteit in de kunsteducatie. Trainen leerkrachten
– De Gruitpoort Doetinchem, 2017 – heden ZZP Taken: (leerkrachten)coach en docent mediacreativiteit in de kunsteducatie. Het geven van trainingen aan leerkrachten in het reguliere primair onderwijs en SO.
– Eigen Kracht coördinator bij stichting Eigen Kracht, 2011 – heden Taken: Het organiseren van familie conferenties, en het begeleiden van het maken van een eigen plan bij problematiek in families en groepen.
– TETEM Enschede: digit-docent, 2013 – 2016. Taken: ontwikkelen van lessen beeldende vorming voor (basis)scholen, SO en VSO, (digitale) workshops geven aan basis en middelbaar onderwijs.
– Kijk op Kunstgras Amsterdam: workshopleider creatief, 2011 – heden. Taken: creatieve workshops invullen en leiden op BSO en scholen (basisonderwijs).
– Kunstenmakers Hengelo: docent kunsteducatie, 2011. Taken: educatie tijdens kortdurende projecten op locatie, middelbaar onderwijs
– AkkuH Hengelo: docent kunsteducatie, 2008 – 2012. Taken: Naar aanleiding van lopende exposities en werken uit de collectie, doceren van kunst lessen en workshops aan leerlingen. Op (basis)scholen zowel als in het centrum beeldende kunst AkkuH.
– Skar Arnhem, via Creyf’s uitzendbureau: invalkracht medewerker BSO, 2007/2008. Taken: gezamenlijke en individuele activiteiten ondernemen met kinderen in de buitenschoolse opvang.
– Kunstcentrum Hengelo: weekendsuppoost en medewerker kunstuitleen, 2003 t/m jan 2009. Taken: computerwerkzaamheden, gastvrouw openingen, informatie verstrekken.
– Kreatief Centrum Hof 88 Almelo: docent schilderen en tekenen, 2003 t/m 2005. Taken: lesgeven aan en begeleiden van volwassenen en kinderen.
– Roc Volksuniversiteit, Hengelo: docent portrettekenen- en schilderen, 09/1998 t/m 12/1999. Taken: lesgeven aan volwassenen.
– Superphoto, Hengelo en Enschede: verkoper fotozaak, 08/2001 t/m 2003. Taken: (pas)foto’s maken, foto’s ontwikkelen en afdrukken, verkopen.
– Miracle Planet, Enschede: hulp decorbouw, 2000. Taken: maken en plaatsen versieringen, beschilderen vloer en wanden.
– Rolight theatertechniek, Enschede: DTP medewerker: 08/1999. Taken: DTP werkzaamheden.
– Cadans, Hengelo: oproepkracht telefoniste/receptioniste, 1998/1999. Taken: ontvangen bezoekers, clientenmappen bijwerken, telefoonwerkzaamheden.
– De Regenboog Art Centre, Nijverdal: winkelassistent, 04/1998. Taken: aanvullen materialen winkel, klanten adviseren en verkopen.
– Diverse stages aan de volgende scholen: De Windroos, Zwolle (speciaal onderwijs), Buys Ballot College, Hattem, College Noetsele (huidig Reggesteyn) Nijverdal, Carmellyceum Oldenzaal, Pius X Almelo. 1991 t/m 1994. Taken: lesgeven tekenen en handvaardigheid basis- en middelbare school.
– Avonturenpark Hellendoorn: vakantiewerker, 1990 – 1997. Taken: fotograferen, schminken van kinderen, horecawerkzaamheden, bedienen attracties, aansturen nieuwe medewerkers.
Overig
– Zelfstandige, beeldend kunstenaar, 1999 t/m heden
– Zelfstandige, illustrator, 1997 t/m 2002
– Organisatie projecten en tentoonstellingen voor Stichting Ateliers 93, Hengelo, 1998
t/m 2006
– Bestuurslid kunstenaars initiatief Stichting Ateliers ‘93, Hengelo, 1998 t/m 2006
– Bestuurslid kunst-initiatief DeHengeloOpen Hengelo, 2000 t/m 2003